Twee activiteiten van de Historische Werkgroep in de Engelbewaarder op 19 en 30 november 2022

November 1944.

Baarlo maakt een moeilijke periode door. Viereneenhalf jaar oorlog eist zijn tol. Mensen zijn angstig, links en rechts doen zich vreselijke dingen voor. Mensen worden opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Ook vallen er soms burgerslachtoffers.

Men weet, dat de geallieerden onderweg zijn. Afgelopen zomer zijn ze in Frankrijk geland en vechten zich deze richting uit. Maar het duurt lang, erg lang. Als Baarlo dan eindelijk wordt bevrijd, dan halen mensen opgelucht adem. Maar… ze zijn er nog niet. Baarlo blijft nog maandenlang frontgebied. De Duitsers zitten nog altijd aan de overkant van de Maas. Van deze oostkant schieten ze vrijwel elke dag richting de geallieerden en dus richting Baarlo.

De zogenaamde keldermaanden zullen totaal zo’n drie maanden duren. Inwoners van Baarlo zitten gedurende die periode in elk geval ’s nachts, maar ook vaak overdag in de kelders. Deze periode wordt beschreven door een Amsterdamse jongeman, ondergedoken in Baarlo om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Hij houdt een dagboekje bij. Sinds een tweetal jaar heeft de Historische Werkgroep de Borcht deze dagboekjes in bezit.

Ton van Daelen zal op woensdag 30 november in MFC de Engelbewaarder om 19:30 uur het verhaal van deze jongeman, Tijn Baanders vertellen.

Beleef de bevrijding van Baarlo mee vanuit het perspectief van Tijn!

Documenten en foto’s digitaliseren in de Engelbewaarder.

Op zaterdag 19 november (morgen) van 10:00 tot 12:00 uur bieden we geïnteresseerden de mogelijkheid om foto’s, bidprentjes, akten, documenten, schoolrapporten en zo voorts te laten digitaliseren.

Als u dit soort zaken meebrengt maken we hiervan een digitaal bestand. Dat kunnen we dan op een door u meegebrachte USB-stick plaatsen of per mail aan u toesturen.

Een mooie mogelijkheid om nu eindelijk eens die paar leuke, oudere foto’s eens met familieleden te delen. We zullen in de Engelbewaarder een paar werkstations met scanners opstellen. We kunnen documenten tot het formaat A3 (42 cm x 29,7 cm) verwerken. Bidprentjes en foto’s van kleiner formaat kunnen we heel snel verwerken met behulp van een speciale scanner. Mocht u foto’s, bidprentjes of andere documenten hebben van of over Baarlo, dan houden we ons aanbevolen voor een digitale kopie voor ons foto-archief.

Ook oude akten en documenten of filmbestanden zijn altijd welkom. Kortom, kijk eens in dat laatje, dat kastje met oude papieren en kom langs…